+40727 500 383
L - J: 9:00-17:30, V: 16:00, S: 9:30-14:00
Detail image alt text

ACTE NECESARE PENTRU TRANSCRIEREA AUTO: CUM TE PREGĂTEȘTI PENTRU REÎNMATRICULAREA UNEI MAȘINI

Cumpărarea mașinilor second hand rămâne una dintre variantele preferate ale românilor, varietatea de turisme, precum și numărul de societăți autorizate care comercializează astfel de vehicule fiind destul de mare. Pe lângă prețurile avantajoase, un alt beneficiu major este garanția oferită de vânzător pentru bunul achiziționat.

Dacă te-ai hotărât asupra unui vehicul second hand, odată cumpărat, ultimul pas pentru a-l putea folosi este transcrierea auto sau reînmatricularea, având în vedere că este vorba despre o mașină care s-a aflat deja în circulație. Mai mult, ai și avantajul de a pregăti mai puține documente decât în cazul înmatriculării unui autoturism nou. Mai jos, poți afla de ce acte ai nevoie în acest demers și cum să te pregătești astfel încât să completezi procedura cât mai simplu.

Cuprins:

1. Actele necesare la transcrierea auto și pregătirea acestora

2. Transcrierea auto și ce presupune procedura

3. Transcrierea unui autovehicul – cât durează reînmatricularea unei mașini

 

1. ACTELE NECESARE LA TRANSCRIEREA AUTO ȘI PREGĂTIREA ACESTORA

Actele necesare la transcrierea auto si pregatirea acestora

Înainte de a trece în revistă documentele necesare pentru transcrierea auto, trebuie să știi că această procedură se realizează doar în cazul achiziționării de mașini second hand, nu și a celor noi care trebuie înmatriculate. De aceea, acest proces se mai numește și reînmatriculare.

În ceea ce privește actele pentru transcrierea auto, trebuie să știi că documentele pe care trebuie să le pregătești depind de unde ai achiziționat mașina. Astfel, în cazul unui vehicul adus din străinătate, vei avea nevoie de mai multe hârtii. Dacă te hotărăști asupra uneia din România, acestea vor fi mai puține.

Dacă te-ai uitat pe ofertele de vânzări auto și ai ales și cumpărat mașina dorită, iată ce acte îți trebuie pentru transcrierea unui vehicul:

  • cererea-tip pe care o poți obține fie online, fie de la diverse centre care se ocupă cu pregătirea actelor pentru transcrierea auto;
  • cartea de identitate în original și copie;
  • contractul de vânzare-cumpărare sau factura, care trebuie să fie ștampilate de către Direcția Impozite și Taxe Locale din comuna/orașul de domiciliu al noului proprietar și a vânzătorului;
  • documentul de luare în evidență a mașinii sau certificatul fiscal eliberat de către Direcția Taxe și Impozite din cadrul primăriei din reședința proprietarului;
  • cartea de identitate a mașinii;
  • certificatul de înmatriculare sau talonul auto în original;
  • dovada plății certificatului de înmatriculare;
  • o copie după polița RCA încheiată de noul proprietar;
  • plăcuțele de înmatriculare, dacă vei schimba numerele sau dovada plății contravalorii păstrării lor de către fostul proprietar.

Trebuie să ai în vedere și că la transcrierea mașinii, aceasta trebuie să aibă inspecția tehnică periodică – ITP – valabilă.

Acesta este unul dintre motivele pentru care achiziția unui autoturism second hand de la un vânzător autorizat este mult mai sigură: toate documentele necesare transcrierii auto vor fi în regulă.

2. TRANSCRIEREA AUTO ȘI CE PRESUPUNE PROCEDURA

Transcrierea auto si ce presupune procedura

Atunci când cumperi un vehicul, vei vrea să începi să-l folosești cât se poate de repede, de aceea este bine să nu sari peste câteva etape care la prima vedere poate nu par atât de importante. Astfel, în vederea pregătirii documentelor pentru transcrierea mașinii, iată la ce fii atent:

odată cumpărat autoturismul asigură-te că ai primit toate actele (talonul și cartea de identitate ale mașinii);

verifică atent contractul de înstrăinare-dobândire a unui mijloc de transport pentru ca toate informațiile să fie corecte, evitând astfel refacerea lui;

prezintă-te din timp la autoritățile fiscale pentru a obține documentele justificative necesare (certificatul de luare în evidență);

fă rezervarea pentru transcriere cât mai repede după cumpărare;

încheie polița RCA în funcție de rezervarea pentru transcrierea mașinii pentru a te asigura că este valabilă la data prezentării la Direcția Regim Permise de Conducere și Înmatriculare a Vehiculelor (DRPCIV) de pe raza județului tău.

Odată parcurse aceste verificări și pregătite actele pentru transcrierea auto, nu ar trebui să ai probleme.

Cât durează transcrierea auto? Depinde de câțiva factori, printre care cât de repede ai pregătit actele necesare.

3. TRANSCRIEREA UNUI AUTOVEHICUL – CÂT DUREAZĂ REÎNMATRICULAREA UNEI MAȘINI

Transcrierea unui autovehicul. Cat dureaza reinmatricularea unei masini

Atunci când vrei să cumperi o mașină second hand, cel mai probabil te gândești cât durează transcrierea auto și pe bună dreptate. Procesul la DRPCIV nu durează mult, acesta fiind simplificat destul de mult de câțiva ani, astfel că după depunerea dosarului, în 2-3 zile se pot elibera atât documentele, cât și noile plăcuțe de înmatriculare. Acest termen depinde de numărul de solicitări.

Există și situații în care transcrierea auto se poate prelungi și până la câteva săptămâni, iar cel mai frecvent motiv este data rezervării care poate fi întârziată în funcție de cât de aglomerat este la DRCIPV. De aceea este foarte important ca cel puțin actele necesare să fie în ordine înainte de a te prezenta la ghișeu.

În concluzie, actele necesare pentru transcrierea auto nu sunt multe sau, mai bine zis, sunt mai puține decât cele care trebuie pregătite atunci când cumperi o mașină nouă. Procesul presupune pe lângă documente și un drum la Direcția Taxe și Impozite, însă nu durează mai mult de câteva zile până să te poți bucura de noua ta achiziție, odată ce toate formalitățile au fost îndeplinite corect.

Sursa foto: Freepik.com.

Ar putea să vă intereseze