0377 927 762
L - J: 9:00-17:30, V: 16:00, S: 9:30-14:00
Detail image alt text

Ce drepturi ai când te oprește Poliția Rutieră – scurt ghid de ajutor

De multe ori, atunci când ne oprește Poliția Rutieră, suntem luați prin surprindere și nu ne mai putem concentra exact pe ce drepturi și obligații avem. Însă, dacă avem la dispoziție informațiile necesare, putem ține situația sub control indiferent de motivul pentru care am fost „trași pe dreapta”. De aceea, în acest articol vom trece împreună prin drepturile și obligațiile șoferilor în momentul în care sunt opriți de un polițist rutier.

Cuprins:

  1. În ce situații te poate opri Poliția Rutieră?
  2. Ce obligații ai când te oprește Poliția Rutieră și ce acte trebuie să îi prezinți polițistului?
  3. Ce drepturi ai când te oprește Poliția Rutieră?

 

1. În ce situații te poate opri Poliția Rutieră?

Motivele pentru care te poate opri Poliția Rutieră pot fi diverse. Chiar dacă pare să nu existe un motiv aparent, legea dă dreptul polițiștilor să oprească mașini fie și doar pentru a verifica actele șoferilor și/sau ale mașinii. De aceea, nu trebuie să te sperii dacă știi că nu ai încălcat legea. Adesea, întreaga operațiune poate dura doar 5 minute pentru verificarea documentelor, poate puțin mai mult dacă mașina are încă numere roșii sau în alte situații similare. În orice moment, asigură-te că știi ce acte trebuie prezentate polițistului rutier și că le ai la îndemână.

Bineînțeles, Poliția Rutieră te poate opri atunci când ai încălcat vreo regulă, de exemplu dacă ai trecut pe roșu, nu ai acordat prioritate pietonilor, ai depășit viteza legală etc. Chiar și în aceste situații, este recomandat să îți păstrezi calmul, să încerci să clarifici situația cât mai deschis și să nu apelezi la tentative de mituire, injurii sau atitudini agresive. Acest lucru nu va face decât să îți îngreuneze situația în cazul în care ești vinovat.

2. Ce obligații ai când te oprește Poliția Rutieră și ce acte trebuie să îi prezinți polițistului?

 

Atunci când ești tras pe dreapta, este important să știi ce obligații ai și ce verifică Poliția când te oprește. De cele mai multe ori, trebuie să prezinți actul de identitate, certificatul de înmatriculare al mașinii și permisul de conducere. Dacă ai asigurare auto online, nu este nevoie să o ai neapărat în copie xerox, ci o poți prezenta și în format digital. Bineînțeles, ai obligația să le prezinți pe acestea. De asemenea, în cazul în care mașina ta a fost recent cumpărată - nouă sau second-hand - de la orice fel de reprezentanță de vânzări auto și nu a fost încă înmatriculată cu numerele permanente, este posibil să fie nevoie să prezinți și alte acte adiționale, precum contractul de vânzare-cumpărare.

Pe lângă actele solicitate, polițistul poate cere să efectueze și alte verificări. Spre exemplu, poate face o inspecție a interiorului mașinii, poate pune întrebări suplimentare de verificare în legătură cu scopul unei vizite (de exemplu, la frontieră) sau poate examina starea mașinii suplimentar. Este de la sine înțeles că trebuie să te supui cerințelor polițiștilor și să arăți că dorești să cooperezi.

3. Ce drepturi ai când te oprește Poliția Rutieră?

Așa cum știi ce obligații ai, este important să știi și ce drepturi ai când te oprește Poliția Rutieră. Chiar de la bun început, ai dreptul de a îi cere polițistului să îți arate legitimația. Nu de puține ori s-a auzit de cazuri când persoane cu intenții rele s-au dat drept polițiști rutieri, cu scopul de a intimida și de a procura anumite sume de bani de la șoferi. De aceea, este important să știi cum arată o legitimație corectă și să o soliciți.

Alt drept pe care îl ai este să ți se spună pentru ce ai fost oprit și, dacă este cazul, să afli neregulile pe care le-ai comis, înainte să fie întocmit orice fel de proces-verbal. Bineînțeles, șoferii au și dreptul de a refuza să semneze procesul-verbal, însă trebuie să ții cont de următoarele aspecte. În principiu, procesul-verbal trebuie semnat în două locuri - prima dată se recunoaște fapta, iar a doua oară se ia la cunoștință sancțiunea. Așadar, poți refuza să recunoști fapta dacă te consideri nevinovat, însă poți semna că iei la cunoștință amenda pe care ai primit-o. Mai departe, poți acționa în instanță respectiva sancțiune.

Așadar, sperăm că acum este mai clar tot procesul și ce ai de făcut când te oprește Poliția Rutieră în trafic. Ține minte ce acte sunt solicitate de polițistul rutier și ai grijă să le ai mereu la zi. Un punct de ajutor este să îți setezi alarme pe telefon atunci când este pe cale să expire un act important (spre exemplu, asigurarea sau ITP-ul). Mult succes în trafic!

Sursa foto: Pixabay.com

Ar putea să vă intereseze