+40727 500 383
L - J: 9:00-17:30, V: 16:00, S: 9:30-14:00
Detail image alt text

Ce include garanția auto și ce trebuie să știi despre aceasta?

A fi proprietarul unei mașini implică multe responsabilități și deținerea unor informații, ceea ce poate fi uneori copleșitor. Unul dintre subiectele care dă bătăi de cap multor șoferi este garanția auto, așa că hai să aflăm împreună ce include ea, ce este de fapt și care sunt lucrurile esențiale pe care trebuie să le știi despre aceasta.

Cuprins:

1. Ce este garanția auto?

2. Ce include garanția auto?

3. Ce fac în caz de pierdere a garanției auto?

1. Ce este garanția auto?

Garanția auto funcționează la fel ca și garanțiile la alte obiecte pe care le cumpărăm. Este, de fapt, o asigurare pentru cumpărător că, în cazul în care bunul cumpărat nu respectă condițiile sau starea înscrisă în contractul de vânzare-cumpărare, cumpărătorul trebuie fie să primească produsul reparat, fie înlocuit sau banii înapoi. Așadar, este un aspect foarte important de știut dacă te-ai documentat în ultima vreme despre vânzări auto și vrei să îți cumperi o mașină.

Chiar dacă achiziționezi un autoturism second-hand, poți beneficia de o garanție, oferită de obicei de producători sau de dealeri. Bineînțeles, valabilitatea acesteia poate să difere foarte mult atât la mașinile noi, cât și la cele rulate, în funcție de mai mulți factori precum brand-ul, capacitatea, starea mașinii, vechimea acesteia etc.

2. Ce include garanția auto?

După cum am menționat deja, garanția poate varia foarte mult de la producător la producător sau de la dealer la dealer. În general, pentru o mașină nouă, te poți aștepta ca garanția să acopere maximum 2-3 ani sau un număr prestabilit de kilometri (de obicei, între 100.000 și 150.000). Unele branduri aleg să ofere și alte tipuri de garanții, mai specifice: pentru accesorii originale (2 ani), pentru piese de schimb (2 ani), pentru defecte de vopsire (3-5 ani) sau anticoroziune (10-12 ani).

De cele mai multe ori, ca să beneficiezi de valabilitatea completă a garanției, trebuie să respecți anumite condiții. De exemplu, este valabilă doar pe teritoriul țării noastre și se aplică doar primului cumpărător. Unele garanții se referă doar la grupul motor, în timp ce altele devin nule dacă îți duci mașina în alt service decât cel autorizat. Mai mult, este important să respecți datele la care trebuie să faci revizia sau ITP-ul, altfel garanția devine nulă.

Ține cont și de faptul că majoritatea garanțiilor nu iau în calcul avariile care apar în mod normal la mașina ta ca urmare a folosirii și uzurii normale. De asemenea, se anulează și dacă o avarie apare ca o consecință a neglijenței tale (sau a șoferului mașinii, în cazul în care acesta nu ești tu) sau a unei utilizări neconforme. De aceea, este important să citești manualul de utilizare al mașinii și să te asiguri că o folosești corect.

Un ultim aspect este faptul că garanția nu acoperă absolut orice tip de revizie sau problemă care poate apărea în intervalul de timp stabilit. Pentru unele intervenții, ea poate acoperi doar parțial costurile pentru anumite avarii. Așadar, citește cu atenție actele care vin la pachet cu mașina pe care o cumperi pentru a  înțelege exact ce înseamnă garanția auto. De asemenea,  este recomandat să eviți garanțiile care conțin exprimări vagi și termeni neclari, deoarece s-ar putea să ai surprize mai târziu când vei avea o nevoie reală să o folosești.

3. Ce fac în caz de pierdere a garanției auto?

Așa cum spuneam și mai sus, garanția se poate pierde dacă nu respecți oricare dintre termenii contractuali ai acesteia. Citește cu atenție ce include garanția auto și ai grijă să nu aduci modificări nepermise mașinii (tuning), să mergi la service-uri autorizate sau agreate de către producător/dealer, iar acolo ai grijă ca mecanicii să folosească piese autorizate. Condusul trebuie executat regulamentar, iar orice manevrare trebuie făcută cu grijă. În caz contrar, vei pierde garanția și nu vei mai beneficia de compensarea cheltuielilor cu reparațiile.

Ce faci în caz că pierzi garanția? Dacă reprezentantul producătorului sau cel de la service a constatat că oricare dintre condițiile garanției au fost încălcate, nu prea mai poți face mare lucru. În cel mai rău caz, va trebui să achiți din buzunar reparațiile și alte costuri care sunt necesare pentru mașină.

Bineînțeles, poți apela la organele abilitate pentru a reclama refuzul garanției, în cazul în care consideri că, de fapt, nu ai încălcat termenii acesteia. Însă acest lucru înseamnă un consum de timp și de bani care poate fi inutil în cazul în care ești într-adevăr vinovat.

În concluzie, cel mai important lucru este să fii informat despre ceea ce presupune garanția auto pe care o primești la achiziționarea autoturismului tău. Respectă prevederile și vei putea scuti cheltuielile pe eventuale reparații sau probleme pe care le poți avea în viitor.
 

Sursa foto: pixabay.com

Ar putea să vă intereseze