+40727 500 383
L - J: 9:00-17:30, V: 16:00, S: 9:30-14:00
Ce lumini se folosesc pe timp de ploaie

Ce lumini se folosesc pe timp de ploaie: un mic ghid al condusului pe timp de ploaie

Pentru mulți conducători auto, șofatul a devenit o rutină inevitabilă. Totuși, ce poți face atunci când vremea nu este prielnică cu planurile tale? Primele picături de ploaie, atmosfera grea din jur, norii negri, toate acestea sunt semnele unei furtuni sau ploi care îl poate încurca până și pe cel mai experimentat dintre automobiliști.

 

O deplasare din punctul A în B, în aceste condiții imprevizibile, necesită o precauție și pricepere a celui de la volan în scopul evitării unor consecințe grave (accidente auto minore ori grave) pentru sine și ceilalți participanți din trafic. Siguranța pe drumurile umezite îndeamnă la o utilizare corectă a luminilor și ștergătoarelor de parbriz, stăpânirea unei tehnici de conducere apriorice, dar și o cultură generală demitizată despre autoturisme și ploaie, pe care le vei putea descoperi mai departe în rândurile ce urmează.

 

Cuprins:

  1. Condusul pe ploaie- aspecte generale
  2. Cum conduci pe timp de ploaie și vreme rea
  3. Condusul pe timp de ploaie - mituri și realități

1. Condusul pe ploaie- aspecte generale

Vizibilitatea redusă din timpul reprizelor de ploaie este una dintre cele mai mari provocări pentru șoferi. Precauția este laitmotivul oricărei noi aventuri. De aceea, asigură-te că luminile mașinii tale sunt în perfectă funcțiune:

  • Luminile de întâlnire: se recomandă utilizarea lor permanentă atunci când condițiile meteo impun acest lucru (pe timp de ceață, furtună, ploaie deasă ș.a.). Regula de bază a condusului decretează faptul că utilizarea ștergătoarelor de parbriz necesită și pornirea luminilor de întâlnire.
  • Luminile de ceață: acest tip de lumini este activat printr-un comutator separat de celelalte comenzi ale farurilor. Conceptul din spatele introducerii lor în circuitul de bord are legătură cu asigurarea unei noi surse de iluminare a drumului în condiții de ceață deasă, de ninsoare abundentă sau de ploaie torențială. Nu uita, totuși, că folosirea lor este determinată doar de aceste contingente grave, iar abuzul lor nu este etic pentru bunăstarea celorlalți participanți la trafic.

2. Cum conduci pe timp de ploaie și vreme rea

Este bine de punctat faptul că o bună cunoaștere a calităților și slăbiciunilor tale ca șofer și ale autoturismului sunt cruciale atunci când urci la volan. Ceața, ploile, lapovița și ninsoarea sunt cauzatoare de daune atât pentru buna circulație (accidente, surpări de teren, blocarea șoselelor/ autostrăzilor ș.a.), cât și pentru mentalul conducătorului auto. Tocmai de aceea, o autoevaluare a punctelor „pro și contra” ca șofer îți va permite să iei decizia corectă și să eviți consecințele unei furtuni de gânduri pripite. În acest sens, iată câteva recomandări aplicate șofatului pe un carosabil umed:

  1. Dacă circumstanța drumului nu este urgentă, amână condusul până când vremea se îmbunătățește. Siguranța ta și a celor dragi este mult mai importantă decât o călătorie zbuciumată.
  2. Verifică dacă ștergătoarele, farurile de față și de spate și cauciucurile sunt în perfectă funcțiune. O mașină bine echipată va fi întotdeauna pregătită pentru orice tip de surprize din trafic.
  3. Încetinește viteza vehiculului atunci când te apropii de alte mașini, de curbe și de localități (și mai ales când vizibilitatea este afectată de ploaie sau pe timp de înserat). O consecință a condusului cu viteză pe timp ploios este exemplificată prin fenomenul acvaplanării- când anvelopele autoturismului nu mai au contact cu carosabilul și poți risca să pierzi controlul lui.
  4. Folosește-te de luminile de întâlnire (faza scurtă) și de ștergătoare ori de câte ori este necesar pentru a nu risca să fi luat în surprindere de factorii meteo.
  5. Asigură-te că nivelul de umiditate din interiorul mașinii nu te va împiedica din condus. Ploaia influențează în mod negativ experiența șofatului prin aburirea parbrizului. Cea mai mare pondere a mașinilor posedă o funcție a sistemului de ventilație dedicată acestei probleme. Totuși, în cazul în care aburul este persistent, încearcă să găsești un loc de parcare și să rezolvi această dificultate cu ajutorul unei lavete speciale pentru geamul parbrizului.

Atunci când vine vorba de alegerea unui model de mașină potrivit capriciilor tuturor anotimpurilor, anumite modele se vor evidenția prin caracteristici câștigate prin nenumărate teste recunoscute de specialiști mondiali. Iată câteva exemple ale celor mai apreciate vehicule care au trecut cu „brio” testul conducerii în circumstanțe de averse: BMW X3, Volvo XC60, Subaru Forester/ Outback, Toyota Prius, Mercedes-Benz E-Class ș.a. Cu toate acestea, chiar dacă mașina ta a fost achiziționată ca o consecință a unei vânzări auto și face parte din aceste game listate mai sus, ține cont de faptul că tehnologia avansată (sistemul de tracțiune stabil, asistență la conducere, sistemul de antiblocare la frânare, aderența și stabilitatea anvelopelor pe carosabilul umed) nu îți poate asigura deplinătatea unei călătorii lipsite de necazuri, numai o bună stăpânire de sine la volan contribuind la acest lucru.

3. Condusul pe timp de ploaie - mituri și realități

Asemeni oricărui domeniu popular, și cel al automobilelor este încărcat de o sumedenie de povestiri centrate pe tema mașinilor și ploii. Un prim mit oglindește ideea conform căreia activarea „Cruise Control-ului” ar împiedica derapajele auto atunci când plouă. Din contră, acest lucru ar putea conduce la acvaplanare și pierderea controlului vehiculului.

Un altul vorbește despre invincibilitatea tracțiunii 4x4 pe drumuri umede, însă asemeni oricăror mașini și ele pot să se abată de la această mitizare propagată; cel mai important este să conduci cu prudență și să adaptezi viteza în funcție de condițiile meteo indiferent de tipul de vehicul pe care îl conduci. În sfârșit, a treia variantă ilustrează o judecată centrată pe ochelarii de soare clasici; din nefericire, ei nu vor împiedica răsfrângerea cu putere a razelor de lumină spre ochii tăi. Cu toate acestea, varianta lor auto (polizată) te poate ajuta la condus noaptea, când plouă, ninge sau este ceață.

Indiferent dacă ești un șofer experimentat sau abia îți începi aventura pe șosea, condusul în condiții de ploaie necesită mai mult decât o simplă activare a ștergătoarelor și a luminilor. Mai degrabă, reprezintă conjunctura unor tehnici de conducere viabile, pregătirea corectă a dotărilor mașinii și o înțelegere profundă a condițiilor meteorologice. Fii pregătit să faci față provocărilor vremii capricioase și să-ți asiguri călătoria pe un drum iluminat de cunoștințe și prudență!

Sursa foto Pexels.com

Ar putea să vă intereseze