Ce înseamnă auto hold și cum poți profita de această tehnologie inovatoare?
/ Blog / Ce înseamnă auto hold și cum poți profita de această tehnologie inovatoare?

Mașinile de astăzi le oferă șoferilor o gamă largă de tehnologii care au rolul de a îmbunătăți radical experiența de condus - de la sisteme controlate prin gesturi până la mașini complet autonome și ecologice. Una dintre cele mai inovatoare și, totuși, subestimate tehnologii este sistemul de auto hold. Prima mașină cu frână de mână electrică și sistem de auto hold a fost lansată în 2001. Din acel moment, configurațile automate de staționare au devenit din ce în ce mai populare.
Dacă vrei să descoperi mai multe informații despre funcția auto hold, ai ajuns în locul potrivit. Mai departe vei afla ce înseamnă auto hold, cum funcționează și ce avantaje au mașinile dotate cu această funcție.
1. Ce este auto hold, cum funcționează și ce beneficii are butonul auto hold?
Frâna de mână manuală devine pe zi ce trece un instrument care ține mai degrabă de trecutul, decât de viitorul industriei auto. Se pare că și mașinile de performanță renunță la acest element în interior. În locul lui, se află un comutator electronic care cuplează și decuplează frâna de parcare numit EPB (Electronic Parking Brake). Pe lângă acesta, majoritatea mașinilor noi vin acum și cu opțiunea de auto hold. Butonul „Auto Brake Hold” este de obicei situat lângă comutatorul EPB.
Atunci când vorbim de funcția de auto hold (expresie care s-ar putea traduce cu „oprire/reținere automată”), ne referim la un sistem care acționează în mod automat frânele și ține vehiculul în poziție de staționare. Acest proces se întâmplă după ce ai oprit complet mașina și ai eliberat piciorul de pe frână.
Funcția de reținere automată poate fi prezentă atât în cazul mașinilor cu cutie manuală, cât și în cazul celor automate. La mașinile cu cutie automată, această funcție menține mașina într-o poziție de staționare, prevenind tendința autovehiculului de a pleca de pe loc fără a face această comandă.
Este foarte posibil ca funcția auto hold să nu fie prezentă pe mașinile mai vechi, în special pe cele manuale. În acest caz, șoferul va putea face opririle sau staționările doar cu ajutorul tradiționalei frâne de mână. Cu toate acestea, oprirea automată devine o caracteristică din ce în ce mai comună la mașinile noi. Aproximativ 83% dintre mașinile noi sunt dotate cu frâne electronice de parcare.
Dacă te-ai întrebat vreodată cum funcționează sistemul auto hold dintr-o mașină, explicația este destul de simplă.
Auto hold-ul folosește unitatea hidraulică ESP (Electronic Stability Program) a autovehiculului tău, precum și sistemul ABS (sistemul care previne blocarea roților atunci când frânezi). Atunci când iei piciorul de pe frână pentru a opri complet mașina, senzorii de viteză ai roților utilizați de ABS determină și semnalizează faptul că vehiculul este oprit. Apoi, unitatea hidraulică ESP acționează automat toate cele patru frâne hidraulice.
Totodată, senzorii determină presiunea de frânare pe care ai aplicat-o pentru a opri vehiculul, iar oprirea automată păstrează aceeași presiune de frânare pentru a menține mașina în acel loc. Dacă senzorii de viteză ai roților ABS detectează orice fel de mișcare, sistemul ESP va aplica o forță de frânare hidraulică mai mare pentru a preveni deplasarea mașinii.
Astfel, vei putea lua complet piciorul de pe pedala de frână, iar frânele de la cele patru roți vor rămâne activate. Odată ce vei apăsa pedala de accelerație sau în cazul mașinilor manuale, vei elibera pedala de ambreiaj, funcția auto hold va elibera în cele din urmă frânele.
ATENȚIE! Când frânezi vehiculul până la oprire și de asemenea oprești motorul, oprirea automată nu va mai funcționa. În schimb, frâna de parcare va prelua funcția de menținere a poziției staționare a mașinii.
Beneficii ale butonului auto hold
Întrucât mulți șoferi își conduc vehiculele în orașe cu trafic intens, realizând porniri și opriri foarte dese, această funcție poate ajuta la fluidizarea mersului și la reducerea oboselii asociate cu aceste întreruperi de ritm.
Alți șoferi sunt puși în dificultate atunci când trebuie să își continue mersul după ce au oprit în pantă. În această situație, oprirea automată va împiedica mașina să se deplaseze înapoi, prevenind riscul unor tamponări cu vehiculul din spatele. Această asistență la pornire este binevenită și în cazul șoferilor începători.
Un alt beneficiu al funcției auto hold este atunci când conduci o mașină cu cutie automată în trafic foarte aglomerat. Odată ce ai frânat autovehiculul până la oprire, oprirea automată acționează frânele. Acest lucru înseamnă că nu va trebui să ții piciorul apăsat pe pedala de frână și nu va fi nevoie nici să acționezi frâna de mână.
2. Ce înseamnă auto hold și cum știi dacă mașina ta are această funcție?
O primă condiție pentru a beneficia de funcția de auto hold este să ai un sistem de parcare electronic care să fie acționat de un comutator (buton), în comparație cu o pârghie manuală. Cu toate acestea, nu toate mașinile cu frână electronică de parcare au și funcția de oprire automată. Explorând ofertele de pe site-uri de vânzări auto, vei putea selecta mașini care sunt dotate cu ambele funcții, la fel de esențiale pentru un șofer modern.
Dacă mașina ta are funcția de oprire automată, va exista și un buton de pornire și oprire automată. Acesta este situat de cele mai multe ori lângă comutatorul electronic al frânei de parcare. Pentru a identifica mai ușor acest buton, producătorii de mașini au creat fie diferite simboluri pentru această funcție, fie au scris direct denumirea ei în cuvinte.
Însă cum poți știi atunci când butonul este pornit și funcția este activă? Primul semnalment, este atunci când vehiculul tău nu se mișcă atunci când piciorul nu este pe pedala de frână. Un al doilea semnal este led-ul butonului „Auto Hold” care se aprinde pe tabloul de bord, pentru a indica statutul activ al sistemul. Dacă oprirea automată este dezactivată manual prin intermediul butonului de pornire/oprire, aceasta va rămâne dezactivată până când o vei porni din nou.
Așadar, chiar dacă această tehnologie poate fi trecută ușor cu vederea, pentru cei care petrec mult timp în traficul aglomerat din oraș, funcția de auto hold oferă asistență suplimentară care ușurează și îmbunătățește experiența de condus.
Sursă foto: shutterstock.com.