+40727 500 383
L - J: 9:00-17:30, V: 16:00, S: 9:30-14:00
Detail image alt text

Ce rol are filtrul de polen? Iată care sunt aspectele esențiale de care să ții cont pentru funcționarea optimă a mașinii tale!

De cele mai multe ori, posesorii de autoturisme acordă prioritate întreținerii motorului, anvelopelor sau frânelor, dar există și o altă parte componentă importantă pentru funcționarea optimă a autoturismului, cum ar fi filtrul de polen. Deși aparent mic, filtrul de polen are un rol crucial în asigurarea calității aerului din interiorul mașinii. În acest articol, îți vom prezenta informaţii despre ce este filtrul de polen, importanța filtrelor de polen, când este momentul oportun de schimbare a acestora, tipurile filtrelor de polen și de ce sunt vitale pentru o funcționare corespunzătoare a autoturismului tău.

Cuprins:

  1. Ce rol are filtrul de polen? - tipurile și rolurile esențiale ale acestuia
  2. Rolul filtrului de polen - importanța acestuia pentru mașină
  3. Când se schimbă filtrul de polen? 

1. Ce rol are filtrul de polen? - tipurile și rolurile esențiale ale acestuia

Filtrul de polen pentru mașină este un component al sistemului de ventilație și climatizare care are rolul de a împiedica intrarea particulelor de polen în interiorul autovehiculului. Acest filtru, cunoscut și sub denumirea de filtru de aer sau filtru de cabină, este amplasat în sistemul de admisie al aerului și funcționează ca o barieră pentru polenul, praful, bacteriile și alte impurități care pot pătrunde în interiorul mașinii. 

 

În cazul în eşti posesorul unui autoturism sau ai în plan să achiziționezi unul, poți găsi o mulţime de modele premium pe piața de vânzări auto la Cars&Care. Odată ce deții un autovehicul, este important să acorzi atenție și filtrului de polen. Iată de ce trebuie să ții cont în ceea ce privește rolul filtrului de polen pentru un autoturism auto:

Tipurile filtrelor de polen:

  • Filtre de particule: acestea sunt filtrele cele mai folosite, căpătând într-un mod eficient polenul, praful și alte particule mari. Aceste filtre sunt compuse din mai multe straturi de hârtie sau țesătură plisată, care au o eficiență ridicată de filtrare a aerului;
  • Filtre cu cărbune activ: pe lângă captarea particulelor de dimensiuni mari, filtrele cu cărbune activ absorb, de asemenea, gaze nocive, mirosuri neplăcute sau compuși organici volatili ce pot afecta sănătatea. Aceste tipuri de filtre conțin un strat de cărbune activ care oferă un plus de protecție împotriva poluanților din aerul ce pătrunde în autoturism;
  • Filtre combinate: aceste tipuri de filtre oferă atât beneficiile filtrelor de particule, cât și a filtrelor cu cărbune activ. Ele asigură o filtrare completă a aerului prin captarea polenului, a prafului, particulelor mari, dar și absorbția gazelor nocive și a mirosurilor neplăcute.

Rolurile filtrelor de polen:

  • Filtrele de polen, cunoscute și sub numele de filtre de aer de habitaclu, sunt concepute pentru a elimina particulele din aerul care pătrunde în mașină prin sistemul de răcire/încălzire. Acestea pot capta particulele din aer, precum polenul, praful sau alți poluanți ce pot pătrunde în interiorul autoturismului. 

Aceste caracteristici ale filtrelor de polen au două roluri principale: îmbunătățirea calității aerului din interiorul mașinii și protejarea pasagerilor de eventualele probleme de sănătate ce pot fi cauzate de aerul poluat și murdar.


2. Rolul filtrului de polen - importanța acestuia pentru mașină

 

Având în vedere cele două roluri principale avute de către filtrul de polen, acesta reprezintă un element esențial în cadrul oricărui autoturism, fiind important întrucât prezintă și ajută la:

  • Beneficii pentru sănătate: filtrele de polen au o importanță vitală în îmbunătățirea calității aerului din interiorul mașinii, astfel că, se vor putea evita problemele de sănătate, în special pentru persoanele cu probleme respiratorii sau alergii;
  • Prevenirea deteriorării sistemului de ventilare/răcire/încălzire: un filtru de polen înfundat poate împiedica circularea fluxului de aer către acest sistem. Acest lucru poate tensiona sistemul ducând la o eficiență redusă a sa, dar și a altor elemente conexe;
  • Menținerea confortului: un filtru de polen curat ajuta la menținerea interiorului mașinii fără praf sau particule, asigurând astfel o experiență mai confortabilă pentru șofer și pasageri. De asemenea, un filtru de polen care funcționează optim reduce depunerea de praf și a altor particule pe bordul, tapițeria și restul suprafețelor interioare ale mașinii, reducând nevoia de curățare frecventă a acestora.

3. Când se schimbă filtrul de polen?

Întreținerea regulată a filtrului de polen este esențială pentru menținerea unei funcționări optime a mașinii, în special a sistemului ventilare/răcire/încălzire. Cu toate acestea, frecvența schimbării filtrului de polen al autoturismului depinde de mai mulți factori, cum ar fi condițiile de condus sau mediul înconjurător.

Ca un ghid general de utilizare a filtrului de polen, se recomandă schimbarea acestuia la fiecare 10-15 mii de kilometri parcurși. Dacă autoturismul este folosit în zone cu o poluare ridicată a aerului sau în zone cu mult praf, este recomandată schimbarea mai frecventă a filtrului de polen, față de ghidul general.

În concluzie, deși de multe ori filtrele de polen sunt ignorate sau li se acordă mai puţină importanță față de alte componente ale autoturismului, acestea joacă un rol esențial pentru menținerea unui spaţiu sănătos și confortabil în interiorul mașinii tale. Înlocuirea regulată a filtrelor de polen la intervalele recomandate, conform numărului de kilometri parcurși, ajută la menţinerea aerului curat, protejează împotriva potențialelor probleme de sănătate și protejează sistemul ventilare/răcire/încălzire al autoturismului tău. Aşadar, nu uita ca la următoarea verificare a întreținerii mașinii tale să-i acorzi filtrului de polen atenția cuvenită.
 

Sursă foto: Pexels.com

 

Ar putea să vă intereseze