+40727 500 383
L - J: 9:00-17:30, V: 16:00, S: 9:30-14:00

Certificatul fiscal auto - ce este acest document, la ce se folosește și unde se eliberează

Procesul de vânzare a unui autovehicul pe teritoriul țării noastre impune obținerea unui întreg dosar de documente și urmarea unei anumite proceduri. Este important să înțelegi toate cerințele legale pe care le ai de urmat. Unul dintre aceste documente, fără de care nu se poate finaliza procesul de vânzare-cumpărare, este certificatul fiscal auto.

Dacă îți dorești să vinzi autovehiculul din dotare, însă nu cunoști exact reglementările ce privesc acest tip de document, acest articol este pentru tine. Vom detalia despre ce anume reprezintă acest certificat, unde și cine îl poate elibera, ce termen de valabilitate are, plus alte detalii care îți pot fi de ajutor în procesul de vânzare al mașinii tale. 

Cuprins

  1. Certificatul fiscal auto - ce reprezintă acest document
  2. De unde scoți certificatul fiscal auto și în cât timp se eliberează acesta?

1. Certificatul fiscal auto - ce reprezintă acest document

În cazul vânzării oricărui bun, de tip proprietate, fie că vorbim de un teren, de o proprietate imobiliară sau un autovehicul, vânzătorul trebuie să prezinte un certificat fiscal.

Pe piața de vânzări auto, certificatul fiscal auto  este un document care este cerut de lege atunci când intenționezi să vinzi un autoturism pe teritoriul României. Acest certificat servește drept dovadă că toate taxele, contribuțiile, impozitele aferente vehiculului au fost plătite până la data vânzării. Asta înseamnă că documentul atestă faptul că vânzătorul a plătit toate dările către stat aferente mașinii, inclusiv taxa de drum și orice alte amenzi sau datorii restante legate de vehicul, către administrația fiscală pe raza căreia este înregistrat vehiculul.

Pe lângă dovada plății taxelor, certificatul auto fiscal include și informații precum numărul de identificare al vehiculului (VIN), numele proprietarului anterior și suma taxei plătite.

Certificatul fiscal este un document important atunci când intenționezi să vinzi o mașină, deoarece protejează atât cumpărătorul, cât și vânzătorul. Pentru cumpărător, acest document asigură faptul că vehiculul este liber de orice datorii restante sau amenzi care ar fi putut fi suportate de proprietarul anterior. Pentru vânzător, acesta oferă o evidență a plății tuturor taxelor și impozitelor aferente vehiculului, ceea ce poate ajuta la prevenirea oricăror dispute viitoare sau probleme juridice.

 2. De unde scoți certificatul fiscal auto și în cât timp se eliberează acesta?

Certificatul fiscal auto se obține prin depunerea unei cereri în scris la Administrația Financiară de sector, în cazul orașului București sau de municipiu, în restul orașelor țării, în raza căreia a fost înregistrat autovehiculul.

Pentru obținerea acestui certificat, vânzătorul va trebui să furnizeze câteva documente, printre care:

  • copie a cărții de identitate a proprietarului
  • cerere tipizată (se solicită de la ghişeu sau online)
  • copie CIV

Este important de reținut că certificatul fiscal auto este valabil doar pentru o perioadă limitată de timp: atât pentru persoanele fizice, cât şi pentru persoanele juridice termenul de valabilitate este de 90 zile. Asta înseamnă că vânzătorul va trebui să obțină certificatul cu puțin timp înainte de vânzarea vehiculului și are la dispoziție o perioadă limitată pentru a încheia procedura de vânzare.

În cât timp se eliberează certificatul fiscal auto?

Așa cum spuneam, certificatul fiscal auto va fi eliberat de către autoritățile fiscale din localitatea sau municipiul pe raza căruia este înregistrat vehiculul. Termenul de eliberare în cazul procedurii de vânzare este de 3 zile lucrătoare de la data depunerii cererii scrise. Certificatul fiscal auto este solicitat și în cazul nevoii de radiere a unui autoturism, caz în care termenul de eliberare este de 5 zile lucrătoare.

 

Neobținerea certificatului fiscal auto la vânzarea unui autoturism pe teritoriul României poate atrage penalități și amenzi. Vânzătorul poate fi, de asemenea, răspunzător pentru orice taxe sau amenzi restante legate de vehicul, chiar și după finalizarea vânzării.

În concluzie, certificatul fiscal auto este unul dintre documentele fără de care nu se poate finaliza procedura de vânzare a unui autoturism. Acest document atestă faptul că vânzătorul nu are datorii neplătite legate de vehicul, până la momentul vânzării.

Sursa foto: Freepik.com.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Ar putea să vă intereseze