Pentru mulți șoferi condusul este o plăcere și întotdeauna o călătorie cu mașina este bine-venită. Însă, există lucruri care pot strica buna dispoziție și printre ele se numără și apariția martorilor de avertizare din bordul vehiculului. În funcție de culoarea lor este indicată o problemă mai mare sau mai mică, cei roșii te avertizează cu privire la o problemă gravă ce necesită intervenția imediată. Martorii portocalii sau galbeni indică o defecțiune care trebuie investigată cât mai rapid, iar cei de culoare verde, albastră sau albă indică utilizarea anumitor funcții ale vehiculului.
Cuprins:
Ce înseamnă check engine? Un martor check engine poate indica o serie de defecțiuni și de aceea dă fiori oricărui conducător auto.
De ce apare check engine? Apare sub formă de simbol sau text și este un martor din categoria celor portocalii, deci nu indică o problemă gravă, ci semnalează necesitatea verificării sistemului.
Martorul check engine sperie, mai ales, șoferii începători prin denumirea sa.
Ce trebuie să faci când apare martorul check engine?
Check engine nu indică neaparat o problemă gravă, dar este foarte important să încerci să descoperi cauza, altfel riscul unui defect major creste considerabil.. Uneori, martorul check engine vine însoțit și de alți martori, astfel este mai ușor să înțelegi de unde provine defecțiunea. În caz contrar, poți verifica anumite aspecte pentru a-ți da seama. Dacă vehiculul în cauză este cel pe care îl conduci în mod curent, atunci cu siguranță știi cum sună motorul în parametrii optimi. Așadar, este recomandat să asculți sunetul motorului în rulare și la ralanti. Deschide capota și verifică următoarele: posibilele scurgeri ale furtunurilor/racordurilor, cablajul și legăturile electrice ale bateriei, capacele vaselor să fie corect închise și totodată, verifică joja care indică nivelul uleiului. Dacă după ce ai verificat aceste posibile cauze tot nu ai descoperit sursa problemei, este necesar să mergi la un service sau să utilizezi un scanner OBD (dacă deții unul) pentru a afla care este eroarea.
2. Check engine aprins - cauzele pentru care se aprinde check engine
De ce se aprinde check engine? Apariția martorului check engine în bordul mașinii este generată de multiple motive. Cele mai comune situații de aprindere a martorului check engine sunt următoarele:
3. Cum poți să descoperi ce problemă semnalează martorul check engine?
Pentru a afla o eroare check engine este necesară diagnoza vehiculului. Aceasta se face printr-un scanner OBD care se leagă la conectorul OBD II ce transmite date despre diferiți senzori în timp real. Astfel, dacă un senzor funcționează defectuos sau este inactiv va rezulta un cod de eroare specific și astfel se poate identifica problema. Datorită acestui scanner piața de vânzări auto este mai sigură, deoarece poți verifica ușor dacă vehiculul ascunde anumite erori.
OBD II este cel mai răspândit standard de diagnoză auto, există și OBD I care este o interfață mai veche, utilizată în trecut. Ambele au același rol, doar că OBD II fiind o versiune mai nouă oferă informații de o acuratețe mai bună. De reținut că OBD II există în două variante de conectori: tip A, dedicat vehiculelor care au tensiunea de intrare de 12V și tipul B, dedicat vehiculelor cu o tensiune de intrare de 24V. Mufele celor două tipuri sunt diferite pentru a nu produce pagube la nivelul sistemului hardware, însă dacă dorești să cumperi un scanner OBD II este recomandat să fii atent ce tip de conector se potrivește cu mașina ta.
În cazul în care avertizarea martorului este intermitentă, înseamnă că este semnalată o problemă care necesită atenția unui specialist. În general, semnalizarea de acest tip indică o defecțiune a cilindrilor sau a bobinei de inducție și recomandat este să nu mai rulezi mașina atât timp cât martorul este prezent în bord. În situația dată este bine să apelezi la un specialist care îți poate spune dacă este în regulă să parcurgi drumul până la service cu vehiculul sau este necesară o platformă.
Așadar, este important să nu ignorăm semnalele transmise prin intermediul martorilor chiar dacă la prima vedere nu indică probleme grave. Dacă nu intervenim la timp, problemele minore se pot transforma în defecțiuni serioase care, pe lângă timpul pierdut și staționarea vehiculului, pot presupune și costuri mari de reparație.
Surse foto: unsplash.com, pexels.com