+40727 500 383
L - J: 9:00-17:30, V: 16:00, S: 9:30-14:00
Detail image alt text

COMPLETARE ULEI MOTOR - CÂND AI NEVOIE DE ACEASTA ȘI CUM SĂ O FACI

Una dintre sarcinile esențiale întreținerii mașinii tale este să te asiguri că nivelul uleiului de motor este întotdeauna în parametrii optimi. Uleiul de motor este „sângele” motorului mașinii tale, asigurând lubrifierea corectă a tuturor componentelor interne. 

Este foarte important să știi când și cum să faci o completare de ulei la motor pentru a nu întâmpina probleme în utilizarea mașinii tale, mai ales pentru că acesta este componenta principală a oricărui autovehicul, iar orice defecțiune poate fi costisitoare.

CUPRINS

Când ai nevoie de o completare de ulei la motor?
Completare ulei motor cald sau rece - cum să efectuezi acest proces?

1. CÂND AI NEVOIE DE O COMPLETARE DE ULEI LA MOTOR? 

În primul rând, este esențial să înțelegi că uleiul de motor nu ar trebui să se consume semnificativ între schimburile regulate, programate. Cu toate acestea, există situații când s-ar putea să ai un consum de ulei mai ridicat. De exemplu, dacă ai o mașină sport, este normal ca aceasta să consume mai mult ulei când conduci mai agresiv. Sau poate ai un anume tip de motor care este prin fabricație mai consumator. Din acest motiv, este important să completezi cu ulei în caz de nevoie.

Este recomandat să verifici nivelul uleiului de motor cel puțin o dată pe lună, mai ales dacă parcurgi distanțe lungi sau mașina ta are kilometraj mare. Dacă vrei o mașină cu kilometraj mai mic, poți găsi una în categoria vânzări auto de pe site-ul nostru, Carsandcare.ro. De asemenea este important să verifici dacă ai scurgeri sau pierderi. Spre exemplu, dacă observi pete de ulei sub mașină sau constați că nivelul scade rapid, trebuie să completezi imediat uleiul.

Completarea uleiului de motor se face întotdeauna respectând recomandările producătorului sau folosind manualul de instrucțiuni al mașinii. Astfel poți afla frecvența recomandată de verificare și de completare precum si      , tipul uleiului necesar sau recomandări legate de alte tipuri, cât și modul în care poți întreține uleiul pentru o durată mai lungă de viață și modul fizic în care acesta se înlocuiește sau completează.

2. COMPLETARE ULEI MOTOR CALD SAU RECE - CUM SĂ EFECTUEZI ACEST PROCES? 

Adăugarea uleiului de motor este o operațiune simplă, dar trebuie efectuată corect pentru a evita problemele ulterioare. Înainte de toate este important să cunoști tipul de ulei care trebuie folosit pentru motorul mașinii tale.           Un alt aspect important de care trebuie să ții cont este dacă faci o verificare și completare cu ulei de motor la cald sau rece. Producătorii recomandă ca verificarea uleiului să fie efectuată după ce motorul a fost pornit și a ajuns la temperatura optimă de operare, apoi oprit și lăsat 5-10 minute să se scurgă în baia de ulei. Mergând pe același principiu, este recomandată o completare cu ulei de motor la cald. Astfel te vei asigura ca nivelul este cel dorit.

În cazul în care știi că nu poți porni motorul și trebuie să faci această operațiune la rece, completează cu o cantitate mai mică, iar ulterior când reușești să pornești motorul și acesta ajunge la temperatura optimă, fă o nouă verificare și completare dacă este cazul.

Pentru verificarea uleiului, ai nevoie să găsești tija de măsurare a uleiului, numită „jojă”, care este de obicei colorată în culori stridente și poziționată în partea din față sau în lateralul motorului. Uneori poate fi marcată cu un semn de ulei, mai precis un vas care picură. Extrage joja, șterge-o cu un prosop curat, o cârpă sau un șervețel și reintrodu-o complet. Apoi extrage-o din nou pentru a verifica nivelul. La capătul tijei este o zonă marcată. Nivelul uleiului ar trebui să se afle între marcajul minim și maxim.

Găsește capacul orificiului pentru ulei, marcat prin semnul specific și folosește sticla originală a uleiului sau o pâlnie, pentru a adăuga lichidul treptat în orificiul de umplere. Nu te grăbi și nu turna prea mult ulei deodată. Adaugă câteva sute de mililitri la fiecare etapă și verifică nivelul cu tija de măsurare pentru a evita umplerea excesivă. După ce l-ai adăugat, verifică din nou nivelul pentru a te asigura că este situat între marcajele de minim și maxim de pe tijă. Reține că umplerea excesivă dăunează motorului tău la fel de mult ca lipsa uleiului, prin urmare nu completa până la marcajul maxim. Puțin sub linie este de ajuns. Apoi asigură-te că înșurubezi bine capacul orificiului de umplere a uleiului pentru a evita scurgerile.

În concluzie, adăugarea uleiului de motor este o parte crucială a întreținerii mașinii tale. Este important să urmezi recomandările producătorului și să verifici nivelul de ulei regulat. Evitarea scurgerilor și adăugarea uleiului potrivit în cantitatea corectă sunt esențiale pentru menținerea funcționării optime a motorului tău și pentru prelungirea duratei de viață a mașinii tale. În plus, o întreținere corespunzătoare a uleiului poate contribui la economisirea banilor pe termen lung și la menținerea performanței mașinii în cea mai bună formă posibilă.

 

Sursa foto: pexels.com

 

Ar putea să vă intereseze