+40727 500 383
L - J: 9:00-17:30, V: 16:00, S: 9:30-14:00
Detail image alt text

Condus noaptea: vezi la ce trebuie să acorzi atenție întotdeauna!

Condusul pe timp de noapte este o operațiune dificilă pentru multe persoane, mai ales dacă ești un șofer aflat la început sau dacă nu conduci de mult timp o anumită mașină. Tocmai de aceea, pentru a știi că și pe timpul nopții ești în siguranță atunci când ești la volan, iată câteva lucruri esențiale cărora trebuie să le acorzi atenție întotdeauna!

Cuprins:

Condusul noaptea: gradul de vizibilitate

Condusul pe timp de noapte: atitudinea la volan

Planifică traseul de condus pe timp de noapte

Condusul noaptea: gradul de vizibilitate

Vizibilitatea pe timp de noapte este mult mai redusă decât cea din timpul zilei, mai ales dacă nici vremea nu este una favorabilă. Te poți confrunta, astfel, cu ceață, ploi, lapoviță sau viscole în sezonul rece al anului. În astfel de momente, condusul devine o bătaie de cap. Când, totuși, trebuie să ajungi la o anumită destinație și ești pus în situația de a conduce pe timp de noapte, asigurarea confortului și a siguranței la volan este primordială.

Tocmai de aceea, când vizibilitatea pe timp de noapte este una redusă, este foarte important ca mașina ta să fie foarte bine pregătită. Luminile de semnalizare și farurile trebuie să fie în stare optimă de funcționare, parbrizul trebuie să fie curățat și, în caz de vreme rea, ploi sau ninsoare, ștergătoarele de parbriz trebuie folosite.

În acest mod, poți îndepărta ploaia, zăpada sau murdăria de pe parbriz pentru a evita ca acestea să îți obtureze priveliștea la drum, care trebuie să fie una clară pentru a putea observa și evita orice obstacol ce poate să apară pe suprafața carosabilului.

Condusul pe timp de noapte: atitudinea la volan

Atunci când ești la volan, să ai o conduită defensivă este un lucru absolut esențial, mai ales dacă ai o mașină de puțin timp și nu ești familiarizat în totalitate cu aceasta. Când nu îți cunoști foarte bine mașina, reflexele nu îți sunt la fel de agile, astfel că cel mai indicat este să conduci prudent, să eviți depășirile și să conduci cu viteză redusă. În acest fel, vei putea să fii pregătit pentru a reacționa mult mai bine la orice eveniment sau obstacol neprevăzut. Prin urmare, mai ales atunci când mașina ta este una recent achiziționată în urma unei vânzări auto, condusul prudent este cel mai indicat.

Mai mult decât atât, evită să conduci pe timp de noapte atunci când ești obosit, iar dacă este absolut necesar drumul parcurs, atunci asigură-te că faci pauze regulate pentru a te revigora sau pentru a te odihni, dacă este vorba despre un drum mai lung.  De asemenea, evită să folosești telefonul sau alte obiecte sau dispozitive electronice care îți pot distrage atenția de la drum!

Planifică traseul de condus pe timp de noapte

Când urmează să conduci un drum mai lung pe timp de noapte, este indicat să verifici informațiile disponibile despre traseele posibile, pentru a observa dacă au existat accidente pe parcursul unui traseu, dacă este o porțiune de drum în lucru sau dacă este aglomerat. În același timp, verifică și informațiile meteorologice disponibile pentru a te asigura că vremea îți permite să conduci în siguranță până la destinația dorită.

Astfel, vei putea evita drumurile sau traseele periculoase sau aglomerate, vei fi la curent cu starea meteorologică ce urmează pe parcursul drumului și îți vei putea planifica o călătorie cât mai sigură și mai ușor de parcurs.

Prin urmare, condusul pe timp de noapte nu este deloc ușor, ci poate fi o operațiune periculoasă, chiar și pentru șoferii experimentați și este cu atât mai greu pentru șoferii aflați la început sau care nu își cunosc foarte bine mașina și nu au reflexele de condus formate. Cu toate acestea, când este necesar condusul noaptea, asigură-te că iei toate măsurile preventive pentru a te afla în siguranță. 

Sursa foto: Pexels.com

Ar putea să vă intereseze