+40727 500 383
L - J: 9:00-17:30, V: 16:00, S: 9:30-14:00
Detail image alt text

MOTORINĂ ÎN LOC DE BENZINĂ – CE SE ÎNTÂMPLĂ CÂND ALIMENTEZI AUTOTURISMUL CU UN CARBURANT GREȘIT, CE SIMPTOME SUNT DETECTATE ȘI C

Deținerea unui autoturism implică o responsabilitate considerabilă, iar fiecare șofer trebuie să respecte caracteristicile ei, aflate în cartea mașinii. Atunci când se schimbă anvelopele de iarnă sau vară, când este necesară înlocuirea unui parbriz sau a becurilor, pentru toate aceste aspecte trebuie să se respecte mențiunile prezente în document. În caz contrar, sancțiunile ar putea fi dure (amenzi, suspendarea permisului auto și reținerea certificatului de înmatriculare). De altfel, când vine vorba despre combustibilul pe care trebuie să îl utilizezi pentru alimentarea vehiculului, trebuie să ai maximă atenție. Deoarece, în cazul unei alimentări cu combustibilul greșit, atunci mecanismul mașinii va avea de suferit.

În cele ce urmează, vei descoperi, de exemplu, ce se întâmplă când alimentezi cu motorină în loc de benzină, ce simptome apar în aceste condiții și ce ar trebui să faci, pentru ca autoturismul să ruleze corespunzător.

Cuprins:

1.     Ce se întâmplă în momentul în care alimentezi cu motorină în loc de benzină?

2.     Ce fel de simptome apar când bagi motorină în loc de benzină în rezervor?

3.     Ce să faci după ce pui motorină în benzină?

1. CE SE ÎNTÂMPLĂ ÎN MOMENTUL ÎN CARE ALIMENTEZI CU MOTORINĂ ÎN LOC DE BENZINĂ?

Motorina in loc de benzina - pompa alimentare neagra, mana de barbat, masina neagra

Se întâmplă, din neatenție, uneori, să fie alimentate vehiculele cu un combustibil greșit. Însă, ce se întâmplă în momentul în care pui motorină în loc de benzină, în rezervor? Cât de gravă poate deveni problema? Alimentarea cu un alt carburant decât cel corect ar putea crea câteva disfuncționalități. Autoturismul ar putea să fie deteriorat, însă trebuie să reții faptul că, potrivit specialiștilor din domeniul auto, ar fi mai puțin periculos decât să pui benzină într-un rezervor destinat motorinei. De altfel, sunt mai puține cazurile în care se alimentează un vehicul cu motorină în loc de benzină, pentru că multe stații au o duză diferită pentru cei doi carburanți. De exemplu, duza pentru mașinile Diesel este mai mare. Dar chiar și în aceste condiții, există posibilitatea ca mașina să fie alimentată cu un combustibil greșit.

În condițiile în care pui motorină în loc de benzină, în rezervorul autovehiculului, atunci trebuie să te aștepți să apară câteva probleme. În primul rând, motorul mașinii nu va avea suficientă compresie ca să pornească. În acest caz, motorul fie se va „îneca” și nu va funcționa în parametri normali, fie nu va porni deloc.

2. CE FEL DE SIMPTOME APAR CÂND BAGI MOTORINĂ ÎN LOC DE BENZINĂ ÎN REZERVOR?

Simptome cand bagi motorina in loc de benzina - masina alba, mana de barbat, pompa de alimentare

Chiar dacă producătorii de autovehicule îi avertizează pe conducători prin eticheta care este lipită pe ușița busonului de alimentare, referitor la tipul de combustibil care trebuie utilizat, precum și personalul din centrele de vânzări auto, atunci când se face predarea mașinii către noii posesori, în diverse situații de neatenție sau de obișnuință dobândită prin conducerea frecventă a altui tip de autovehicul, se poate întâmpla să pui motorină în benzină.

Dar cum îți poți da seama de existența acestor simptome când bagi motorină în loc de benzină? În primul rând trebuie cunoscut faptul că simptomele de funcționare ale motorului sunt mai pronunțate sau mai puțin aparente, în funcție de cantitatea de motorină pe care ai băgat-o greșit în rezervor. De asemenea, problema nefericită poate fi „dreasă” mai repede și mai simplu sau să necesite costuri mari sau foarte mari, în funcție și de momentul când realizezi greșeala pe care tocmai ai făcut-o.

Din punct de vedere tehnic, ce se întâmplă dacă bagi motorină în loc de benzină? Dat fiind faptul că motorina are proprietăți diferite față de benzină, pericolul de a strica un motor pe benzină atunci când este alimentat greșit este mai puțin probabil, mai ales în cazul în care ai pus mai puțin de zece litri de motorină sau ți-ai dat seama de greșeală, înainte să pornești motorul să pleci de la pompă. Dacă, totuși, ai pornit mașina și ai plecat, vei observa că motorul funcționează atipic, nu are puterea obișnuită, devine zgomotos, apare fum vizibil la toba de eșapament sau funcționează cu întreruperi, mai ales dacă vrei să accelerezi mai tare sau mai brusc. Dacă ai observat oricare dintre aceste simptome imediat după ce ai plecat din stația de alimentare, încearcă să tragi pe dreapta, oprește motorul și verifică pe tichetul pe care l-ai primit de la casa de marcat ce tip de combustibil ai băgat.

3. CE SĂ FACI DUPĂ CE PUI MOTORINĂ ÎN BENZINĂ?

Motorina in benzina - autoturisme pe doua benzi, linie de marcaj intre benzi, faruri aprinse

Cunoscând ce se întâmplă dacă pui motorină în loc de benzină, poti acționa imediat în sensul remedierii greșelii. Dacă ți-ai dat seama de acest lucru înainte să pornești mașina să pleci din stația de alimentare, atunci este momentul sa apelezi la Asistenta Rutiera sau in cazul leasingului operational la Business Lease Emergency Line. După preluarea masinii de catre Asistenta Rutiera, aceata va fi transferata catre cel mai apropiat punct service unde un specialist te va ajuta pentru remedierea problemei.g. Dacă, totuși, ai realizat greșeala făcută după ce ai plecat cu mașina, ai câteva soluții de remediere a situației pe care le poți aborda în funcție de pricepere sau nevoie.

După ce ai tras pe dreapta într-un loc sigur și ai oprit motorul, trebuie să scoți combustibilul din rezervor în canister. Acest lucru se poate face cu ajutorul unui furtun prin gura de alimentare a rezervorului sau chiar pe la racordul rampei de injecție al motorului, folosind direct pentru acest scop pompa de benzină a motorului. Dacă ai reușit să faci asta, ulterior rezervorul trebuie umplut cu benzină. Există inconvenientul că, cel mai probabil, nu ai la tine canistre și furtun adecvat acestui scop. Atunci este preferabil să apelezi la serviciile mobile de asistență rutieră sau la o mașină tip platformă care îți va transporta autovehiculul până la un service specializat unde se va rezolva situația. Trebuie, totuși, să iei în calcul și faptul că funcționarea prelungită cu un combustibil mai mult sau mai puțin alterat cantitativ cu motorină în benzină, poate aduce și pagube mai mari. Defectarea catalizatorului mașinii, decalibrarea senzorilor de pe admisie sau chiar a sondei lambda reprezintă câteva dintre pagube.

Sursă foto: Pexels.com.



Ar putea să vă intereseze