Numărul șoferilor care aleg să folosească mașina personală pentru călătorii în afara României este din ce în ce mai mare. Pentru cei care au și alte activități, precum afaceri în țările vecine, folosirea flotei auto a firmei poate fi mai avantajoasă permițând flexibilitate în deplasările de la un punct la altul de lucru. În ambele cazuri, însă, și riscurile de accidente în statele respective sunt mai mari. Din fericire, există mecanisme și legi internaționale aplicate atât la nivelul Uniunii Europene (UE) cât și al Spațiului Economic European (SEE) de care te poți folosi pentru a-ți rezolva situația indiferent ca ești cel care produs accidentul sau ești partea vătămată a evenimentului.
Mai jos, poți afla ce proceduri în caz de accidente rutiere în străinătate poți urma pentru a rezolva situația în funcție de scenariu.
Cuprins:
1. Accidentele rutiere în străinătate și scenariile în care te poți afla
2. Proceduri în caz de accidente rutiere în străinătate dacă tu ești vinovatul
3. Accidentele auto în străinătate și cum procedezi dacă ești partea vătămată
Indiferent de motivul pentru care te deplasezi în afara țării, să te afli în situația în care ești implicat în diverse accidente de mașină în străinătate este din ce în ce mai posibil, în special numărului mare de autoturisme care circula pe teritoriul Europei.
Pentru a evita neplăcerile în caz de accidente de mașină în afara țării, înainte de a pleca este bine să verifici și să pui la îndemâna asigurarea obligatorie a autoturismului, precum și numerele de telefon ale ambasadei sau consulatului român în țara respectivă. Și pentru că este vorba despre o deplasare în străinătate, verifică valabilitatea poliței RCA, precum și țările în care aceasta are acoperire pentru a ști dacă trebuie să închei alte formalități.
Cum numărul de vânzări de mașini second-hand a crescut destul de mult, dacă ți-ai achiziționat un astfel de autoturism, asigură-te că ai totul în regulă înainte de orice deplasare în străinătate, inclusiv să actualizezi polița RCA pentru a evita complicațiile.
Atunci când ești implicat într-un accident rutier în străinătate te poți regăsi într-unul din următoarele scenarii:
Pe lângă acestea, accidentul se poate sau nu solda cu victime sau doar autoturismele pot suferi avarii. Indiferent de situație, există proceduri în caz de accidente rutiere în străinătate pe care le poți urma, în așa fel încât să clarifici și să rezolvi situația.
Primul pas care trebuie făcut în caz de accidente rutiere în străinătate este verificarea stării de sănătate a fiecărui șofer și pasager, astfel că dacă ai fost victima unui eveniment, după ce te-ai asigurat că ești bine, îi poți întreba și pe cel sau pe cei din mașina care te-a lovit dacă au pățit ceva. Apoi, poți suna la poliție pentru a raporta incidentul, la fel cum ai proceda și în România.
De asemenea, este bine să:
Procedurile în caz de accidente rutiere în străinătate s-au simplificat destul de mult, astfel că ele nu diferă mult față de cele din țară, iar în cazul în care evenimentul s-a soldat cu victime, poți cere asistență la consulatul sau ambasada României.
Există și cazuri în care tu să fii victima unui eveniment rutier în afara țării, însă la fel ca și atunci când ești vinovat se vor urmări aproape aceleași proceduri în caz de accidente rutiere în străinătate. Chiar și în acest caz este recomandat să iei legătura cu firma de asigurare la care ai polița RCA pentru a declara incidentul.
Un alt aspect important în caz de accidente de mașină în străinătate este să păstrezi toate documentele și actele înmânate de autoritățile de acolo pentru a le prezenta în țară în vederea reparării autoturismului tău.
În ceea ce privește autoritatea care trebuie să i te adresezi pentru soluționarea dosarului de daună, Biroul Asiguratorilor de Autovehicule din Romania (BAAR) sau asiguratorul RCA sunt cele doua entități care trebuie notificate.
De multe ori, accidentele auto în țară sau în afara acesteia pot fi destul de costisitoare, de aceea mulți români se îndreaptă spre cumpărarea de mașini rulate, mai ales că acum există și posibilități de finanțare direct, prin partenerii dealerului, precum și alte avantaje, printre care formalitățile mult mai rapide și luarea imediată în posesie a vehiculului ales.
În concluzie, cel mai important aspect este să te asiguri că ai toate documentele autoturismului în regulă pentru a evita neplăcerile. Procedurile în caz de accidente rutiere în străinătate nu sunt foarte diferite față de cele din țară, însă este bine să ții cont de faptul că poți avea nevoie de asistență din partea ambasadei sau consulatului României în statul respectiv.
Sursa foto: Pixabay.com