+40727 500 383
L - J: 9:00-17:30, V: 16:00, S: 9:30-14:00
Detail image alt text

Sistemul de suspensie – cât de important este acesta pentru un automobil?

Mașina este, în prezent, un bun fără de care oamenii nu și-ar putea îndeplini multe din activitățile zilnice. Având în vedere faptul că este indispensabilă pentru multe sarcini, este important să știi câteva detalii tehnice care îți vor permite să o întreții așa cum trebuie și să reduci uzarea prematură, iar printre aceste informații se numără și cele despre sistemul de suspensie.

Cuprins:

  1. Sistemul de suspensie – ce este și care e rolul suspensiei?
  2. Tipuri de suspensie –  care sunt acestea?
  3. Când trebuie verificat sistemul de suspensie al automobilului?

1. Sistemul de suspensie – ce este și care e rolul suspensiei?

 

Sistemul de suspensie este unul dintre cele mai importante componente ale unui automobil, întrucât face legătura dintre caroserie și roți. De asemenea, permite deplasarea fără disconfort a pasagerilor, dar și protejează piesele importante împotriva șocurilor.

Sistemul de suspensie al automobilului îndeplinește două funcții esențiale, mai precis:

  • menține caroseria ridicată la nivelul solului, ceea ce protejează mașina de uzură, șocuri create de diferitele tipuri de drum;
  • protejează componentele importante ale mașinii.

În prezent, dezvoltatorii creează sisteme din ce în ce mai performante, care reduc șocurile nu doar pentru protejarea mașinii de impactul cu solul, ci și pentru confortul sporit al pasagerilor. În funcție de sistemul ales, de condițiile de drum și de nevoile din trafic, șocurile se pot simți mai mult sau mai puțin, însă toate sistemele din prezent oferă un confort tot mai mare, spre deosebire de modelele vechi. Cu o suspensie bună, bine întreținută, șoferii se pot bucura mai mult de mașina lor și vor avea o experiență mult mai plăcută la volan.

Cu atât mai mult, rolul suspensiei este unul crucial, de stabilizare. Deși roțile reprezintă suprafața de contact cu solul, șocurile transmise către întreg automobilul sunt cele responsabile pentru stabilitatea mașinii. Astfel, sistemul de suspensie, fiind conceput pentru a le reduce, este responsabil și pentru stabilizarea mașinii în timpul condusului.

2. Tipuri de suspensie – care sunt acestea?

Când vine vorba de tipurile de suspensie, există cinci categorii de suspensii auto, mai precis cea magnetică, mecanică, hidraulică, hidropneumatică și pneumatică. Fiecare sistem are diferențele sale, iar dacă ai de gând să îți achiziționezi o nouă mașină este indicat să te informezi despre fiecare în parte pentru a alege cea mai bună opțiune în funcție de nevoile tale.

Suspensia mecanică

Aceasta este creată din componente gândite pentru reducerea șocurilor și îi oferă mașinii o mișcare fluidă și sigură în trafic. Arcurile, spre exemplu, sunt utilizate pentru a suporta mai multe tipuri de drum, întrucât acestea vor ajuta caroseria să ia forma drumului fără disconfort sau modificări ale caroseriei. Amortizoarele sunt, de asemenea, importante, în special pentru tipul de drum accidentat. Fiind umplute cu aer, ulei sau gaz, acestea au rolul de a reduce șocurile unui astfel de drum și reduc nivelul de deteriorare, în timp. Stabilizatoarele sunt esențiale pentru siguranța mașinii în trafic, deoarece acestea îi oferă mașinii stabilitate în timpul virajelor, chiar și pe tipurile de drum accidentat.

Suspensia magnetică

Acest tip de suspensie funcționează pe baza unui lichid special, prezent în servomotoare. Suspensia magnetică are are același rol precum cel al suspensiei mecanice, de a oferi stabilitate și de a reduce șocurile atât pentru confort, cât și pentru reducerea deteriorării. Acest tip de suspensie modern este preferat, deoarece oferă un nivel ridicat de siguranță și confort. Totuși, trebuie menționat faptul că răspunsul sistemului poate fi mai lent, deoarece pentru tipurile de drum accidentate o cantitate de lichid mai mare trebuie să fie eliberată, ceea ce înseamnă că reacția și adaptarea la drum, în condiții aspre, ar putea necesita câteva secunde în plus.

Suspensia hidraulică

Suspensia hidraulică se diferențiază de alte sisteme, întrucât aceasta poate fi reglată din mers, în funcție de drum și nevoile din trafic pentru o siguranță sporită și o comunicare cât mai bună între caroserie și roți. Pentru reglarea suspensiei este folosită o pompă care introduce uleiul necesar în actuatoarele hidraulice, componentele care vor înlocui amortizoarele clasice în acest caz.

Suspensia hidropneumatică

Acest tip de suspensie înlocuiește componentele elastice ale sistemului clasic, precum arcurile și amortizoarele. În schimb, folosește tehnologia unor sfere de lichid care permit adaptarea la orice tip de drum și la nevoile din trafic. Este folosit de multe ori pentru mașinile sportive, deoarece oferă stabilitate, iar înălțimea propriu-zisă a mașinii poate fi modificată.

Suspensia pneumatică

Suspensia pneumatică folosește un alt sistem de reducere a șocurilor și, în principiu, înlocuiește amortizoarele clasice. Acest tip de suspensie folosește componente pneumatice și este de obicei utilizat pentru automobile de mari dimensiuni. Totuși, și sistemul de suspensie al unei mașini normale poate fi modificat cu unul pneumatic.

3. Când trebuie verificat sistemul de suspensie al automobilului? 

Precum orice componentă, suspensia auto poate avea de suferit în timp, din cauza denivelărilor și a șocurilor repetate. Astfel, este esențial să verifici periodic sistemul, pentru o funcționare optimă și o siguranță sporită. Când vine vorba de vânzările auto, sistemul trebuie mereu verificat pentru a se asigura o funcționare perfectă.

Există anumite indicii pe care le poți observa atunci când sistemul de suspensie la automobile este afectat. Zgomotul neobișnuit, mai ales cel creat de viraje, este unul dintre cele mai comune și importante semne. Dacă mașina produce zgomote pe care nu le recunoști atunci când ești la volan, este timpul pentru o investigație.

De asemenea, orice pierdere de ulei trebuie să fie atent verificată, deoarece aceasta poate indica deteriorarea sistemului. Orice deformare sau crăpătură de la nivelul arcurilor și amortizoarelor necesită, de asemenea, o investigație amănunțită. Pe de altă parte, echilibrul mașinii poate fi un indiciu pe care nu trebuie să îl ignori. Dacă mașina are tendința de a se înclina pe partea stângă sau pe partea dreaptă, iar balansarea este mult prea abruptă, sistemul de suspensie poate fi afectat.

Așadar, suspensia este una dintre cele mai importante componente ale unei mașini. Aceasta nu este concepută doar pentru a oferi confort în timpul condusului și pentru a reduce deteriorarea mașinii și pieselor, ci este indispensabilă pentru siguranța la volan și stabilitatea acesteia. De aceea, este important să știi cât mai multe detalii despre sistemele de suspensie, care sunt indiciile care pot determina un anumit grad de deteriorare și, de asemenea, când este momentul să faci un control pentru o funcționare optimă.

Sursa foto: unsplash.com

Ar putea să vă intereseze