+40727 500 383
L - J: 9:00-17:30, V: 16:00, S: 9:30-14:00
Detail image alt text

Unde se pun semnele de începător? Ce trebuie să știi dacă tocmai ai obținut permisul de conducere

Dacă tocmai ai obținut permisul de conducere, este important să acorzi atenție reglementărilor și să respecți toate regulile de circulație rutieră pentru a fi în siguranță atât tu, cât și ceilalți participanți la trafic. Șoferii la început de drum nu au experiența și reflexele celor mai vechi, motiv pentru care este obligatoriu ca ei să aibă aplicat pe autovehiculul la volanul căruia se urcă un semn distinctiv care îi înștiințează pe ceilalți de fapul că sunt începători în „tainele” condusului. 

Cuprins:

  1. Semnele de începător - ce sunt și care este rolul lor?
  2. Cum și unde se pun semnele de începător - unde se lipesc și cât timp se țin acestea?
  3. Semnul de începător - ce avantaje îți oferă în trafic?
  4. Amenda pentru lipsa semnului de începător - ce sancțiuni riști dacă ești începător și circuli fără semnele speciale?

 1. Semnele de începător - ce sunt și care este rolul lor?

Semnele de începător reprezintă o marcă distinctivă pe care sunt obligați să o afișeze șoferii care abia au obținut permisul de conducere. Acestea au de regulă formă rotundă, unde pe fond galben apare semnul exclamării cu negru. Deși probabil că te-ai descurcat onorabil și ai obținut punctajul maxim la examenul practic, deprinderile în trafic le vei dobândi pe parcurs, motiv pentru care, la început, ești obligat de legislația rutieră să afișezi semnele de începător. Acestea au rolul de a te proteja atunci când ești pus în fața unei situații limită și îi informează pe ceilalți șoferi că poate ai nevoie de mai mult timp și spațiu pentru executarea în siguranță a anumitor manevre. Este foarte important să nu intri în panică și să îți menții calmul pentru a reuși să depășești cu succes micile provocări din trafic.

2. Cum și unde se pun semnele de începător - unde se lipesc și cât timp se țin acestea?

 

Specialiștii din domeniul vânzărilor auto susțin faptul că semnele distinctive pentru șoferii începători trebuie să fie puse la vedere, iar legislația rutieră are prevederi specifice în acest sens. Posesorii de autovehicule sunt obligați să aibă afișate două astfel de semne: unul pe parbriz, în partea dreaptă jos, iar celălalt pe lunetă, în partea stângă sus. Poziționate astfel, cele două buline sunt vizibile pentru ceilalți participanți la trafic și te vor ajuta să deprinzi un stil de conducere preventiv. Posesorii de motociclete sunt obligați să pună semnul de începător în spatele acesteia, lângă plăcuța cu numărul de înmatriculare.

De asemenea, dacă ești șofer începător, ai și anumite limitări la viteză, conform Codului Rutier. În afara drumurilor parcurse în interiorul localităților, pe toate celelalte categorii de drumuri trebuie să conduci cu 20km/h mai puțin față de vitezele maxime admise de lege pe acele porțiuni.

Ca perioadă de timp, legislația rutieră te obligă să ai puse pe mașină semnele de începător pentru un an, începând din momentul în care ai obținut permisul de conducere.

3. Semnul de începător - ce avantaje îți oferă în trafic?

Indiferent de experiența acumulată în trafic, importantă este siguranța tuturor participanților și evitarea situațiilor care pot provoca accidente. Însă, întâlnirea unui autovehicul care are amplasate semnele de începător, îi avertizează pe ceilalți șoferi de faptul că ești la început de drum și pot fi mai toleranți cu tine. Totodată, ei vor da dovadă de indulgență și îți vor oferi timpul necesar pentru efectuarea manevrelor. De asemenea, respectarea legii cu privire la semnele de începător te scapă de sancțiuni. În plus, acestea îți pot oferi un sentiment de siguranță, însă trebuie să știi că este obligatoriu să îți menții atenția și să respecți Codul Rutier ori de câte ori te urci la volan.

4. Amenda pentru lipsa semnului de începător - ce sancțiuni riști dacă ești începător și circuli fără semnele speciale?

Întrucât există reglementată în legislație amplasarea semnelor de începători, bineînțeles că există sancțiuni pentru cei care nu respectă acest aspect. Se aplică puncte de penalizare și primesc amendă contravențională cei care nu le au, a cărei valoare poate să urce până la suma de 500 de lei. De asemenea, nu sunt scutiți de sancțiuni nici șoferii care au poziționat greșit pe mașina aceste semne.

 Semnele de începător nu te pun într-o situație neplăcută sau inferioară celorlalți participanți la trafic. Dimpotrivă, acestea sunt un real ajutor pentru tine și pentru ceilalți șoferi, sporindu-le atenția atunci când întâlnesc mașini care le au amplasate pe parbriz sau lunetă. Specialiștii din domeniu te sfătuiesc să respecți prevederile legislative cu privire la amplasarea pe autovehicul și durata cât va trebui să le porți pentru a deprinde reflexele necesare evitării situațiilor neplăcute și conducerii în condiții de siguranță.

Sursă foto: freepik.com.

 

 

          

 

 

 

Ar putea să vă intereseze