+40727 500 383
L - J: 9:00-17:30, V: 16:00, S: 9:30-14:00
Detail image alt text

Avantajele și dezavantajele unei surse de finanțare auto

În zilele noastre, o mașină a devenit o necesitate pentru aproape oricine. În primul rând, face mai ușoară deplasarea atât pe distanțe lungi, cât și pe distanțe scurte, vei putea cumpăra mai multe lucruri pentru că sunt mai ușor de dus și vei câștiga timp, în loc să aștepți alte mijloace de transport. În al doilea rând, o mașină personală oferă o anumită independență. Vei putea să mergi oriunde atunci când dorești fără să depinzi de orarul altor mijloace de transport. Totodată, în caz de urgență îți va fi mult mai ușor să oferi ajutor.

Dar adevărul este că o mașină presupune o investiție majoră, atât ca achiziție, cât și din punctul de vedere al procedurilor de a o pune în circulație. Și după acest moment o mașină presupune anumite cheltuieli regulate sub forma costului de combustibil.

O modalitate la care poți apela pentru achiziționarea unei mașini este prin aplicarea la un program de finanțare auto prin credit. În acest fel, vei putea să ai o mașină la dispoziție chiar dacă nu ai strânși toți banii pentru ea.

Cuprins

  1. Finanțarea auto - ce înseamnă finanțarea auto și ce informații trebuie să verifici înainte
  2. Avantajele unei finanțări auto prin credit
  3. Dezavantajele unei finanțări auto prin credit

1. Finanțarea auto - ce înseamnă finanțarea auto și ce informații trebuie să verifici înainte 

Prima dată ar fi bine să verifici ce înseamnă finanțare auto și  care este cea mai bună variantă pentru tine. Sunt mai multe oferte pe piață de finanțări prin credit pentru o mașină, unele mai avantajoase decât altele, dar trebuie să fii atent la toate detaliile.

 

Care este suma totală pe care o ai de plătit

Ar trebui să verifici care sunt avantajele ofertelor de finanțare auto de la diferite firme. De exemplu, sunt firme care oferă posibilitatea obținerii unui credit fără un avans. Dacă alegi o ofertă care presupune depozitarea unui avans din partea verifică dacă este un minim pe care trebuie să-l îndeplinești. Cel mai important lucru este rata dobânzii. Calculează care este suma totală pe care o vei achita până la terminarea creditului, astfel încât să vezi care ofertă este mai avantajoasă.

Verifică dobânda anuală efectivă

Pe lângă dobândă și  eventual un avans, mai sunt și alte cheltuieli care vor apărea pe parcurs. Dobânda actuală efectivă (DAE) este un indicator impus de Uniunea Europeană care te ajută să-ți arate care sunt costurile tale pe durata unui an la aplicarea unui credit. Acest indice te poate ajuta să faci alegerea bună în ceea ce privește care ofertă de credit să alegi. Finanțatorii sunt obligați prin lege să-ți prezinte care este DAE pentru creditul care este propus.

Verifică dacă mașina va fi gajată

Ar fi bine să verifici care sunt drepturile tale asupra mașinii pe care ai achiziționată prin credit. Majoritatea firmelor care au servicii de vânzări auto au încheiate parteneriate din diverse bănci sau firme pentru a oferi și posibilitatea de finanțare auto prin credit. Pentru a se asigura că o persoană va plăti creditul integral, companiile aleg ca automobilul cumpărat să fie gajat, adică să nu poată fi vândut unei alte persoane decât după terminarea platirii creditului. Dacă nu ești sigur că vei păstra mașina pe toată durata contractului sau nu vrei să te simți legat, atunci poți alege o ofertă care să-ți permită să vinzi mașina când dorești. De asemenea, verifică toate drepturile și restricțiile pe care le ai cu mașina achiziționată.

Avantajele unei finanțări auto prin credit

  • Vei avea mașina dorită într-un timp foarte scurt;
  • Vei fi proprietarul mașinii încă de la început;
  • Nu crează o povară financiară pe moment;
  • Vei putea plăti lunar o rată pentru mașină pe o durată de timp aleasă de tine;
  • Ai posibilitatea să achiți creditulul mai repede;
  • Mașina va fi automat asigurată CASCO;
  • Rata lunară este fixă.

Dezavantajele unei finanțări auto prin credit

  • Timp de mai mulți ani vei avea rate la bancă;
  • Vei plăti o sumă mai mare decât prețul inițial al mașinii prin adăugarea dobânzii;
  • Vei avea mai multe taxe de plătit și pot exista mai multe comisioane lunare;
  • Dacă vor exista avarii la mașină va trebui să le achiți singur;
  • S-ar putea să nu o poți vinde până după terminarea creditului;
  • Mașina se va uza și devaloriza până când vei achita creditul;
  • În cazul unui accident cu daună totală și mașina nu poate fi reparată, tot va trebui să achiți creditul.

Dacă dorești să achiziționezi o mașină fără să trebuiască să aștepți până strângi toată suma necesară, atunci sunt mai multe opțiuni la care poți apela. Dacă dorești ca de la început să fii proprietarul autoturismului tău de la început, atunci poți verifica dacă poți aplica la finanțarea auto prin credit. Sunt anumit avantaje, dar și dezavantaje în apelarea la o astfel de formă, dar principalul avantaj este că te ajută să achiziționezi o mașină destul de repede și nu reprezintă o povară financiară mare pe moment.

Sursa foto: Unsplash.com

Ar putea să vă intereseze