+40727 500 383
L - J: 9:00-17:30, V: 16:00, S: 9:30-14:00
Detail image alt text

Parcarea cu spatele: cum să te pregătești pentru manevra de garare din timpul examenului auto

Proba de traseu a examenului auto este foarte importantă pentru viitorii șoferi, întrucât aceasta simulează traseele pe care aceștia le vor face zi de zi. Dintre toate manevrele, parcarea cu spatele pare să creeze mari probleme pentru candidați, întrucât reușita acesteia depinde de anumite repere clare, dar și de distanța față de celelalte mașini parcate.

Așadar, dacă te pregătești pentru examenul de conducere și ai nevoie de câteva sfaturi de ultimă oră cu privire la manevra de garare, ai nimerit la locul potrivit. În acest articol, îți vom oferi indicații clare care te pot ajuta să parchezi autovehiculul într-un mod corespunzător.
 

CUPRINS:

  1. Parcarea cu spatele: la ce trebuie să te asiguri înainte de a începe manevra?
  2. Gararea cu spatele - pași și repere pentru o parcare ca la carte

 

Parcarea cu spatele: la ce trebuie să te asiguri înainte de a începe manevra? 

În timpul probei de traseu a examenului auto, examinatorul îți poate cere să faci una dintre următoarele manevre de parcări: parcare laterală cu fața sau cu spatele la marginea drumului sau gararea autovehiculului într-un loc de parcare (de exemplu în parcarea unui supermarket). În cazul celei de-a doua manevre, aceasta va fi făcută numai cu ajutorul marșalierului, întrucât presupune mersul cu spatele.

Modul în care poți face această parcare poate depinde de mai mulți factori printre care: tipul de parcare (locuri de parcare perpendiculare față de sensul de mers sau cele amplasate în diagonală), situația mașinilor deja parcate, existența sau lipsa marcajelor de pe asfalt etc.

Ca în cazul oricărei manevre auto, cel mai important lucru de făcut înainte de a porni este să analizezi cu atenție mediul înconjurător. Aici poate fi vorba de pietoni, bicicliști, semne de circulație, copaci și orice element care s-ar putea afla în apropiere. 

Amintește-ți să verifici oglinzile și unghiurile moarte înainte și în timpul manevrei. Dacă există bicicliștii sau pietonii în imediata apropiere a mașinii tale, semnalează acest fapt examinatorului și așteaptă ca aceștia să treacă în siguranță înainte de a continua. 

Totodată, dacă conduci o mașină mai mare (cum ar fi un SUV sau dacă vrei să explorezi opțiuni similare cu ajutorul site-urilor de vânzări auto), apelează la simțul orientării în spațiu pentru a determina dacă mașina ta se va putea încadra în locul de parcare identificat. Evită acele locuri libere care sunt încadrate de două mașini parcate necorespunzător (de exemplu, foarte aproape de linia de demarcație). Dacă ai oricare dintre aceste îndoieli, este recomandat să cauți alt loc de parcare.

Totodată, nu uita să semnalizezi intenția de staționare/ parcare prin semnalele luminoase corespondente și să le păstrezi până la finalul procedurii! Altfel, riști să fii depunctat. 

Gararea cu spatele: pași și repere pentru o parcare ca la carte

 

PASUL 1. Apropie-te de locul de parcare ales/ indicat

Într-o parcare se vor păstra aceleași drepturi de circulație ca pe șosea - tu te vei situa pe partea dreaptă a benzii dintre rândurile de mașini parcate. Pentru un loc de parcare aflat la dreapta ta, semnalizează la dreapta pentru a indica că vrei să parchezi în acel loc. Condu încet mașina pe lângă locul de parcare gol, verificând dacă mașinile de pe ambele părți sunt parcate corespunzător și că nu există obstacole împrejurul locului de parcare. Apoi, depășește cu viteză foarte redusă mașina luată ca punct de reper pentru parcare. Asigură-te că lași cam 1 metru între botul mașinii pe care o depășești și lateralul mașinii tale.

 

PASUL 2. Pune mașina în marșalier

Pune schimbătorul de viteze în poziția R (marșalier) și aprinde luminile de semnalizare. După ce ai mai verificat oglinzile pentru vehicule care vin din spatele sau lateralul tău, poți începe mișcarea de dat cu spatele. Urmărește îndeaproape partea dreaptă a vehiculului parcat cu ajutorul oglinzii din dreptul pasagerului, dar și colțul din față a mașinii. Este important să păstrezi întotdeauna un spațiu potrivit între bara de protecție și vehiculul deja parcat. 

 

PASUL 3: Întoarce cu grijă mașina înapoi către spațiul de parcare

Mai întâi, rotește volanul complet spre dreapta, și apoi dă foarte încet cu spatele până când în dreptul umărului tău vei putea vedea farul stâng al mașinii parcate. Apoi, rotește volanul înapoi o jumătate de întoarcere la stânga pentru a îndrepta direcția mașinii. Odată ce consideri că te-ai aliniat cu locul de parcare (sau între ambele mașini parcate), îndreaptă volanul și du mașina până când între aceasta și bordura din spate sunt minimum 15 centimetri. De fiecare dată când nu ești sigur, verifică marcajele de pe jos cu ajutorul oglinzilor laterale, dar și cea retrovizoare pentru a te asigură că ai o direcție bună și că nu există risc de accidente.

 

Pasul 4: Fă corecturile necesare 

Examinatorul te poate lăsa să mai faci mici corecturi cu ajutorul volanului. Acestea au rolul de te ajuta să poziționezi cu o mai mare precizie vehiculul în centrul locului de parcare.

De asemenea, este foarte important să nu te grăbești, să ceri indicații suplimentare examinatorului dacă nu înțelegi clar cerințele și să exersezi cât mai multe parcări cu spatele - acum ai toate informațiile să reușești!

Sursă foto: freepik.com

Ar putea să vă intereseze